НЕДВИЖИМИ ИМОТИ, АПАРТАМЕНТИ, КЪЩИ, ВИЛИ, ПАРЦЕЛИ, Real Estates in the Varna, Bulgaria, Недвижимости в Болгарии от строителей и риэлторов

 

 
Рейтинг: 3.00
(1218)
НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
About us
Varna city


Apartments / Апартаменти Публикации за имоти Welcome to Bulgaria

Публикации за имоти / Хеджиране на ипотека върху имот - в швейцарски франкове

Хеджиране на ипотека върху имот - в швейцарски франкове
08.05.11 00:22

Автор: Р. К.

Хеджиране на ипотека върху имот - в швейцарски франковеТези дни хърватското правителство търси методи с които да помогне на своите граждани, взели заеми в швейцарски франкове и които изпитват затруднения да ги погасяват поради покачване на швейцарския франк спрямо куната и еврото. Хърватите имат заеми в швейцарски франкове за 30 милиарда куни. И ако през 2008 година курсът е бил грубо 3 куни за франк, то днес курсът беше 6.68 куни за франк. 

Същия проблем стои и пред българските потребители на жилищни кредити в швейцарски франкове.

Въпреки сравнително слабия размер на такива кредити (не разполагам и не съм търсил информация за техния размер), то една част от жилищните кредити в 2007 година бяха взети в швейцарски франкове което постави на изпитание финансовото спокойствие на тези които са ги изтеглили.В 2005, 2006 и 2007 година някой банки предлагаха кредит в швейцарски франкове с доста по-ниска лихва от тези в 
евро и лева. Отделно, част от така наречените експерти съветваха наистина да се теглят кредити в швейцарец като тезата на която се опираха бе, че франкът ще бъде по-стабилен отеврото, т.е. лихвените нива при швейцарските франкове би следвало да запазят по-ниски стойности от тези при евро и лева - Според тях предимство за кредита във франкове. Медиите също подсилиха интереса към франка, правейки индиректна реклама на банките, споменавайки франковете кредити като алтернатива на тези в евро, лева или долари заради по-ниската лихва. Вярно, че се споменаваха неща като превалутиране или промяна на валутни курсове, но на тях не се обръщаше внимание, въпреки, че кризата още от лятото на 2007 чукаше на вратите, а от есента имахме вече ясни сигнали за нейното започване и предвид това, че на швейцарския франк се гледа като на валута убежище бе очаквано и неговото поскъпване на фона на останалите валути. Тоест, точно неговата стабилност която рекламираше и ниските му лихви, изигра лоша шега на тези заложили на него при теглене на жилищни кредити.  И тъй като българинът, а явно и хърватинът нямат навик преди да теглят кредит или преди да скочат в бизнес, да се консултират с адвокат или специалист по финансови въпроси, в зависимост от случая (тези консултации се плащат), то грешките които някой направиха се оказаха неминуеми и ги вкараха в сериозни разходи.  

Впрочем, част от хората се консултират, но с кого?  

Със самите банкери, които искат да им отпуснат заема, с кредитен консултант. С инвестиционен консултант, избран на случаен принцип, заради лъскав офис, костюм, предаване по телевизията в което са го виждали или друго? Мнозина дори това не са правили.  Ще цитирам една чудесна статия – “Поразително е как хората допускат всевъзможни грешки, когато им се наложи да избират финансовия съветник” – Още по поразително е как те въобще и не се сещат за такъв, но предвид, че няма човек който не е допускал грешки, да минем по същество:

Да приемем, че в 03 месец 2007 година, сте изтеглили кредит в швейцарски франкове, в размер на 60 000 
Евро.

Вземаме еврото за база, защото, сме в борд, а и цените на жилищата в България са в 
евро. За по-лесно за мен и по-ясно за вас, не добавям лихва по този кредит. 

Тези 60 000 евро се равняваха тогава на 96 720 швейцарски франка.  
Днес – 05.08.2011 тези 96 720 франка струват 89 626 евро, или вашия кредит е оскъпен с още 29 626
евро.  Със 60 000 евро можете да си купите днес само 64 653 швейцарски франка, вместо 96 720. Тази цифра обаче остава, защото вашия кредит е във франкове и днес ще се налага да плащате доста повече отколкото сте смятали. Ако сте теглили своя кредит пък есента на 2007 година, септември-октомври, то разликата ще бъде още по-стряскаща защото тогава франкът се котираше на цена 1.6810 за евро – на 11.10.2007г., при днешните 1.0770 които виждам в момента.

Приемаме, че вашия кредит е за срок от 15 години и ако се погасява на равни вноски, то трябва да плащате по 333.33 евро на месец - ако е обърнат в курс евро от март 2007г., или по 537.33 швейцарски франка. Днес обаче тази вноска от 537.33 швейцарски франка не струва 333.33 
евро, както сте си правили сметката и колкото сме смятали да плащате месечно в 2007 година, а струва 497.92 евро. Тоест, месечната ви вноска към банката се е увеличила със 164.59 евро.  При по-големи кредити от описания горе, или при по-кратки срокове на погасяване, сумата става още по-голяма. При спадналите заплати, покачване на швейцарския франк и спадане на стойността на имота който сте купили, ситуацията става доста неприятна за вас. 

Имало ли е решение на вашия проблем? – Разбира се! 

Решението е било да 
хеджирате своя кредит.   И няма нужда да хеджирате цялата сума която теглите като кредит, а само една единствена месечна вноска. Ако в деня в който сте изтеглили своя кредит имахте една къса позиция (бяхте продали) в евра – в размер на месечната вноска по своя кредит, то тази позиция, заедно с понижението в курса на еврото и покачването на швейцарския франк щеше да ви носи печалба, с която почти напълно да покривате разликата във валутните курсове и да продължавате да плащате не повече от 333.33 евро месечно от джоба си, а останала част от сумата щеше да е дошла от пазара.Разбира се, има риск, швейцарския франк не да се качи като стойност спрямо еврото, а да падне. 

Каква би била ситуацията ако от 2007 година швейцарския франк не бе поскъпнал а бе поевтинял спрямо еврото до ниво от 1.9900?

Би се получило следното – Вашата ипотечна вноска би поевтиняла в еврото изражение от 333.33 до 269.64 евро.
Някой би казал, че това е чудесно! Съгласен съм, че е чудесно, но това не се е случило, а е станало точно обратното, вие сте загубили. Какво обаче би се получило ако бяхте хеджирали и еврото се бе качило?

Вашата вноска щеше да е 269.64 + загубата която щяхте да претърпите в този случай на валутния пазар и която щеше да е в размер на 63.69 евро = 333.33 евро, пак толкова колкото сте приели в банката да бъде вашата месечна вноска. Хеджирането, нямаше да ви носи печалба, дори в случай, че промяната щеше да е полза на еврото, но щеше да запази размера на месечната вноска по кредита ви винаги една и съща, а разходите по сделката щяха да са сравнително много малки, сравнени със загубите които сега претърпявате.


 

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ

нагоре

 
 

    

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.068