НЕДВИЖИМИ ИМОТИ, АПАРТАМЕНТИ, КЪЩИ, ВИЛИ, ПАРЦЕЛИ, Real Estates in the Varna, Bulgaria, Недвижимости в Болгарии от строителей и риэлторов

 

 
Рейтинг: 3.00
(1218)
НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
About us
Varna city


Apartments / Апартаменти Публикации за имоти Welcome to Bulgaria

Публикации за имоти / Китайците мълчаха когато жилищата се балонизираха – сега са бесни, когато поевтиняват

Китайците мълчаха когато жилищата се балонизираха – сега са бесни, когато поевтиняват
12.12.11 14:47

Автор: spekulanti.com

Китайците мълчаха когато жилищата се балонизираха – сега са бесни, когато поевтиняватОколо 200 собственици на жилища обградиха офиса на строителна фирма в
Шанхай в сряда, бесни, че цените са паднали с 30% откакто те са купили своето жилище.

Жителите на Цюсянфан, проект строен от базираната в Шанхай Greenland Group в новия град на Цзядън, искаха договорите им да бъдат прекратени, пише Шанхай дейли. 

''Искаме връщането на парите, защото загубата, която ние е нанесена е твърде голяма, за да можем да си я позволим“ – казва собственик на жилище, на име Уан. Разбира се, заради прекратяването на договора сме готови да си понесем неустойките.''

Уан е купил апартамент в Цюсянфан миналия декември, за цена от 17 000 юана (2673 долара) на квадратен метър. Собственикът на жилище, обаче, наскоро научил, че Greenland Group предлага апартаментите на цена от 11 600 юана, в опит да съживи продажбите.
През последната седмица, собствениците са посетили офиса на Цюсянфан 8 пъти, искайки парите им да бъдат върнати – без успех.
10 полицаи са присъствали по време на протеста в сряда, въпреки че досега протестиращите са мирни. Адвокат представляващ строителя, Greenland Group, на име Тан, коментира, че строителната компания ще води преговори с всеки от собствениците индивидуално.

''Принципно, вярваме, че и двете страни трябва да уважават договора за продажба. Собствениците, чийто искания не са изпълнени след преговорите могат да търсят арбитраж или помощ от съда'' – коментира той.

Почти невъзможно е собствениците да си върнат парите, тъй като претенциите им нямат законово основание, но според анализатори от индустрията драстичното понижаване на цените рискува да увреди имиджа на строителите.

''Въпреки че е законно и разбираемо от гледна точка на строителите да предприемат такъв подход, тъй като са изправени пред все по-затягащи се кредитни условия и намалели парични потоци, тази стратегия се отразява негативно на имиджа им'' – коментира Лу Цилин от Shanghai Deovolente Realty Co. ''От друга страна, въпреки че може и да симпатизираме на собствениците на жилища, техните искания са правно безпочвени.''

Подобни сблъсъци между китайските строителни предприемачи и собственици на жилища се случиха в няколко строителни проекта в града в последните дни, като безсилието доведе в някои случаи до насилие, пише вестникът. Миналият уикенд в Будон, собственици на жилища изпочупиха офиса на Coastal Palace, един от строителните проекти на една от големите имотни фирми в страната - China Overseas Property. Те бяха бесни, че строителят е намалил цените с 20%.

По-малко от 300 000 кв.м ново строителство, без да броим позволимите жилища, са продадени в града в първите 23 дни на октомври, което е спад от близо 73% от същия период на миналата година, според Shanghai Uwin Real Estate Information Services co.

нагоре
    

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0999