НЕДВИЖИМИ ИМОТИ, АПАРТАМЕНТИ, КЪЩИ, ВИЛИ, ПАРЦЕЛИ, Real Estates in the Varna, Bulgaria, Недвижимости в Болгарии от строителей и риэлторов

 

 
Рейтинг: 3.00
(1218)
НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
About us
Varna city


Apartments / Апартаменти Публикации за имоти Welcome to Bulgaria

Публикации за имоти / В земеделието навлизат пари от други сектори на икономиката

В земеделието навлизат пари от други сектори на икономиката
14.02.12 11:57

Автор: Източник: trud.bg

В земеделието навлизат пари от други сектори на икономиката



В земеделието навлизат свежи пари от други сектори на икономиката. Явлението придобива мащабни размери

Адвокати, нотариуси и банкери в Търговищко масово насочват свободните си средства в
земеделска земя. Сладоледен бос в Търновско отглежда пшеница и слънчоглед. А шуменски бизнесмени продадоха кланицата си и сега се сочат за едни от най-големите собственици на земя в страната.

Павел Петров е управител на “Мениджмънт бизнес машин” - доставчик на копирни машини и консумативи. В технологичния бизнес е от 1991 г. и почти няма човек от бранша, който да не го познава. През 2007 г. Петров се впуска в ново начинание - създава модерна кравеферма в село Камен до Стражица. А сега е един от най-големите изкупвачи на
земеделска земя в района.  “Искам да купя 7000-8000 дка. На тях ще бъдат засети култури, с които ще се изхранват кравите от моята ферма. Цената на земята в района на село Камен е 400-450 лв. на декар”, поясни пред “Труд” Павел Петров.  Безпрецедентният наплив от външни пари логично води и до незапомнен скок в цените на земята. За деветте месеца на 2011 г. нивите поскъпват с двуцифрени числа, като в някои области ръстът е над 30% (виж по-долу).В последните пет години основни купувачи на земя бяха фондовете за имоти и арендаторите. Те обикновено изкупуваха земя с малка разлика в офертите си - около 5-10 лв. на декар. Но сега, като се появи третата група купувачи на земя, цените започнаха да скачат по-бързо.

Едрият бизнес в страната също привидя в земеделската земя сигурна инвестиция

Най-впечатлавяща е експанзията на банкерите. Бившите съдружници в СИБанк Цветелина Бориславова и Светослав Божилов продадоха дяловете си и натрупаха солидно портфолио от земеделски земи. Фондът “Сиесайеф” на Бориславова вече притежава над 20 000 дка обработваема земя, като приоритет е отглеждането на овощни градини и новата култура - гигантската трева мискантус. Наричат я още слонска трева или царска тръстика, от нея се произвеждат биогорива. Дружеството изкупува активно
земя в Северозападна България. Към 30 юни Светослав Божилов притежава 52 786 дка земя чрез “Агроенерджи” АДСИЦ. С най-голям дял са нивите в Хасковско, Враца и Ловеч. Освен това чрез компанията си “Вентчър екуити България” Божилов държи близо 50% от акциите на “ФЗЗ Мел инвест”, в чиито активи са 54 994 дка ниви. Контролираната от Цветан Василев Корпоративна търговска банка държи 7,8% от публичния фонд “Агро финанс” АДСИЦ. До началото на т. г. трезорът притежаваше още по-голяма част от фонда, натрупал 130 000 дка земя, но продаде част от акциите си. “Индустриален холдинг България” също се впусна в земеделска авантюра. Дружеството, собственик на варненска корабостроителница, държи 1/3 от акциите на “Агроменидж”. Фирмата има близо 50% дял в “Еларг фонд за земеделска земя”. По-рано през годината официалният вносител на “Пежо” - София франс ауто”, придоби 31 500 дка земя от “Енемона” в пакет с 49,9% от “Ломско пиво”.

Сладолед +
слънчоглед

Собственик на сладоледена фабрика във Велико Търново върти и успешен земеделски бизнес. Преди 4 години Цветан Цветанов се пробва да пробие в политиката. След като не успя да се пребори за кметския стол в старата столица като кандидат от ГЕРБ, предприемачът влезе в партията на Яне Янев и се озова в парламента като депутат от РЗС. Там обаче изкара едва година и разочарован напусна пленарната зала. Бившият морски офицер се завърна в болярския град и се отдаде на бизнеса си. Освен че произвежда сладолед, от три години Цветанов изкупува ниви. “Усетих, че има хляб в тази дейност. Земеделската земя е подценен актив. Обработваемите терени у нас все още са много по-евтини в сравнение със земите в останалите страни от Европейския съюз”, обясни бизнесменът. “Владея около 1000 дка в Добруджа и още около 600 дка във Великотърновска област. Добруджанските ниви ги обработвам и отглеждам предимно
пшеница, царевица и слънчоглед. Земите в Търновския регион отдавам под аренда. Има печалба заради добрата реколта тази година, а и евросубсидиите подпомагат бранша”, каза Цветанов. Допълва, че най-ниските категории земя (8-а и 9-а) струват около стотина лева за декар. Площите от по-високите категории в Северна България се търгуват по 300-400 лв. за декар. А нивите в Добруджанския край стигат 1000 лв./дка.

Но не липсват и проблеми, споделя търновецът. Крупните арендатори получават субсидии от милиони левове, купуват мощни трактори, комбайни и друга техника и наемат все по-малко работна ръка. “Така на практика големите земеделски производители поглъщат малките”, разкрива Цветанов.

Големите ниви в Добрич стигнаха 1200 лв./дка

Земеделските масиви с площ над 150 декара в Добричко държат най-високи цени в страната. Топимотите се търгуват по 1000-1200 лв. на декар според актуалните данни на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. За по-малките масиви купувачите в житницата на България са склонни да плащат по 600-700 лв. на декар. И това е рекорд в графата “терени под 150 дка”.
Цените на окрупнените парцели в Добричко прехвърлиха границата от 1000 лв./дка, защото търсенето е силно, а предлагането - ограничено. Освен това земята в района не е толкова разпокъсана, както в другите части на страната. Средната площ на възстановените парцели е 35 декара спрямо 6-10 дка в останалата част на страната. Местни фермери взеха милиони за селскостопанска техника от предприсъединителната програма САПАРД. Наблизо е и пристанище Варна - основен пункт за износ на зърно, което намалява транспортните разходи.

Стигна се до лудостта собственици на малки ниви (15 дка) в момента да искат по 1600 лв./дка.

Земята в Силистра също подгони висини, достигайки 400-450 лв./дка. Увеличението е с 33% спрямо края на 2010 г. В Бургаска област допреди година можеше да се купи земя от по-ниска категория за 150 лв. дка, но това вече е мисия невъзможна. Минимумът край морето сега е 280 лв./дка. Нивите в Русе също поскъпват с по-бърз темп от средния за пазара. Причината отново е близостта до морска гара. Цената на земеделската земя зависи основно от рентите, казват експертите. А при положение че арендните договори нарастват ударно, става ясно защо земята лудо поскъпва. Средно за страната рентите за новата стопанска година се сключват на 20-30% по-високи нива от миналогодишните. Ползвателите на земята плащат между 25 и 35 лв. на декар. Най-високи нива се постигат в Добричко - между 50 и 80 лв./дка. Над средните ренти за страната се постигат и в другите области от Североизточна България, както и в Плевенско.

Братята Ванко и Петър Петрови, които продадоха фирмата си за месопреработка в Шумен на казахстанци, вече действат успешно в бизнеса със
земя. Ние сме в топ 10 на най-големите собственици на земя в страната, похвали се Петър Петров, но не уточни притежаваните декари. Само поясни, че са много над 40 000 дка, за които се говори. Братята винаги са имали афинитет към земята, но изкупуват усилено от 2008 г. Инвестиционната им политика е да придобиват парцели в плодородни райони. Земите им са най-вече в Добруджа и Лудогорието. “Гарантирам, че няма фонд с толкова качествена земя. Не бих продал в момента декар и за 2000 евро”, казва Петър Петров. Сега печелят добре от рента - получават между 50 и 80 лв. на декар.

И други бизнесмени със свободни капитали влагат в земя
 
Някои влагат стотици хиляди левове, други - милиони. Шуменец купил 4700 дка земя, като платил 2,6 млн. лв. Или по 553 лв. на декар. Тази година получил 34 лв./дка рента за земята си, или общо 160 000 лв. Бизнесмени от различни браншове масово изкупуват земеделска земя и в Русенско, съобщиха посредници. 



Собственици на шивашки, строителни и транспортни фирми инвестират в ниви 

Пазаруват на едро с цел препродажба до 5 г. на по-висока цена. Дотогава смятат да дават декарите под аренда. След като преди години купи на търг бившето селскостопанско летище край с. Бъзън, собственикът на шивашката фирма “Карина” в Русе Делян Диков прибави наскоро още 2000-3000 дка земя, обясниха от кметството. Дребни собственици му предлагали за изкупуване наследствени парцели,които не можели да обработват. Цената на някои терени стига до 650-700 лв./дка.

В русенското село Тетово тутраканската транспортна фирма “Зов-92 комерс” е купила 1000 дка земя. Собственикът вече имал други 20 000 дка в района, казват земеделски производители.

Източник:
trud.bg

Балонът с цените на земеделска земя пред риск от спукване

нагоре



FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1642