НЕДВИЖИМИ ИМОТИ, АПАРТАМЕНТИ, КЪЩИ, ВИЛИ, ПАРЦЕЛИ, Real Estates in the Varna, Bulgaria, Недвижимости в Болгарии от строителей и риэлторов

 

 
Рейтинг: 3.00
(1218)
НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
About us
Varna city


Apartments / Апартаменти Публикации за имоти Welcome to Bulgaria

Публикации за имоти / Австралия създава първия в света ежедневен жилищен индекс

Австралия създава първия в света ежедневен жилищен индекс
02.03.12 19:20

Автор:www.investor.bg
Австралия създава първия в света ежедневен жилищен индекс Новият индекс ще следи изменението в цените на всички имоти, а не само на тези, които са били продадени

Инвеститорите и собствениците на жилища в Австралия скоро ще могат да залагат на движенията в жилищните цени, след като фондовата борса в страната днес стартира първият в света ежедневен индекс на стойностите на имотите, пише Ройтерс.

Индексът, създаден от Австралийската фондова борса и компаниите за пазарни проучвания RP Data и Rismark International, следи дневните оценки на всички имоти в Австралия, а не само продадените жилища. Индексът представлява значима стъпка към създаването на нова система от финансови контракти, които биха могли да се търгуват между инвеститорите на австралийския жилищен пазар, който се оценява на 4 трлн. австралийски долара (около 4,3 трлн. американски долара), което е над три пъти повече от капитализацията на борсата в страната. Това ще бъде база за новата търговска среда, коментира Тим Лолес, директор Проучвания в RP Data, която е собственост на американската CoreLogic. “Нашата стратегия е да запознаем пазара с индексите.” Жилищният пазар в Австралия, който е един от най-скъпите в света, избегна опустошителния крах, който преживяха американският и части от европейските пазари по време на глобалната финансова криза. Жилищната собственост също е на високи нива, а повечето ипотеки са с плаващи лихви. Въвеждането на търгуеми финансови продукти би дало възможност за експозиция към пазар без необходимостта от закупуване на жилище. По мнението на пазарни експерти плановете не са лишени от смисъл, но ще трябва да се преборят с някои опасения, свързани като цяло с дериватите в контекста на финансовата криза, породени от краха на пазара на ипотечни деривати в САЩ. Според Франческа Ръш, партньор в юридическата кантора Clayton Utz, ако могат да се създадат деривати на базата на жилищни активи, ограничени до определен регион, то тогава от тях би имало инвестиционен смисъл. “Това малко излезе от мода, най-вече защото самите деривати станаха нещо като мръсна дума след финансовата криза. Самият продукт обаче е много сигурно средство”, коментира тя. Цените на жилищата в Австралия отчетоха лек спад през 2011 г., но тези в големите градове се повишиха с 0,8% през февруари, сочат данни на RP Data и Rismark. Новият индекс ще следи цените на жилищата, които са станали обект на сделка, както и онези, които не са сменили собственика си, за да се създаде по-пълна картина на пазара, пише Ройтерс. Обикновено жилищните индекси включват единствено имотите, които са продадени през разглеждания период, пренебрегвайки голямата част от предлагането.

Всичко е в реално време, така че можете да се възползвате от промените на пазара много по-рано и да видите повратните точки в сектора много по-рано, коментира Бен Скилбек, управляващ директор на Rismark International.

Източник: www.investor.bg

нагоре


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.088