НЕДВИЖИМИ ИМОТИ, АПАРТАМЕНТИ, КЪЩИ, ВИЛИ, ПАРЦЕЛИ, Real Estates in the Varna, Bulgaria, Недвижимости в Болгарии от строителей и риэлторов

 

 
Рейтинг: 3.00
(1218)
НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
About us
Varna city


Apartments / Апартаменти Публикации за имоти Welcome to Bulgaria

Публикации за имоти / За пет години руснаците похарчили 695 млн. евро за имоти в България

За пет години руснаците похарчили 695 млн. евро за имоти в България
20.07.12 20:58

Автор: profit.bg

За пет години руснаците похарчили 695 млн. евро за имоти в БългарияОт януари до май 2012 г. чужденци са придобили имоти в България за сумата от 98.1 млн. евро. За същото време, година по-рано нерезидентите са похарчили 72.5 млн. евро за имоти в страната, съобщава руски портал за имоти, като се позовава на данните на Българската народна банка. Най-активните чуждестранни купувачи са руснаците, които на практика изместиха ирландците и британците от пазара. Последните активно купуваха имоти в периода 2006-2008 г., които сега са принудени да продават на загуба, за да покрият изтеглените преди няколко години кредити. 

Руснаците- напротив, пристигат в България с кеш. За последните пет години около 150 000 руснаци са придобили къщи и апартаменти в България. Те са платили над 965 млн. евро за своите имоти. По-голямата част от руските купувачи са семейства със средни доходи от Москва и Санкт Петербург. Боркери  смятат, че интересът на руснаците е предизвикан от слабото евро и ниски цени на българските имоти. Средната цена е 450 евро за квадрат по данни на НСИ, като най-скъпи са тези в София (740 евро за кв. м), Варна (730 евро за кв.м) и Бургасе (590 евро за кв.м).  300 000 руснаци притежават имоти в България, показват официалните данни към края на миналата година. 40% от руснаците са купили жилище в България като ваканционен имот. Всеки пети руски купувач на недвижим имот е направил сделката с цел създаването на собствен бизнес. 15% са купили къщи и апартаменти за постоянно живеене. Основната част от апартаментите и къщите се купуват на курортите по черноморското крайбрежие, както и рехабилитационния курорт Сандански, скикурорта Банско, малка част са в София и Пловдив, съобщава руското електронно издание ”ЗагранХаус”. 

По-рано списанието „Хоумс кълекшън“ публикува изследване, според което България остава най-търсената страна за руските купувачи на чуждестранна недвижимост. На второ място се оказа Испания, на трето- Италия. По данни на експертите 80% от респондентите търсят имот в страни, които влизат в челната десетка на класацията. Мнението на анализаторите е, че цените на българските имоти на практика са достигнали дъното. Към края на 2011 г. цените на жилищата в Бургас се понижиха до 860 евро за квадрат, а във втория по големина град в България Пловдив- почти до 770 евро. По данни на НСИ през 2011 г. цените на имотите са се понижили с 6% спрямо предходнта година.

нагоре

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1283