НЕДВИЖИМИ ИМОТИ, АПАРТАМЕНТИ, КЪЩИ, ВИЛИ, ПАРЦЕЛИ, Real Estates in the Varna, Bulgaria, Недвижимости в Болгарии от строителей и риэлторов

 

 
Рейтинг: 3.00
(1218)
НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
About us
Varna city


Apartments / Апартаменти Публикации за имоти Welcome to Bulgaria

Публикации за имоти / За година цената на земята в Добруджа се удвои до 1300 лв. за декар

За година цената на земята в Добруджа се удвои до 1300 лв. за декар
19.08.12 19:49

Автор:www.money.bg

За година цената на земята в Добруджа се удвои до 1300 лв. за декар
 

 

Двойно е скочила цената на земята в Добричко през последната година, въпреки високите ренти, които получават собствениците на земеделски площи. Преди година декар чернозем се е търгувал за около 500-600 лева, а сега цената стига до 1 300 лева за декар.

За разлика от пазара на жилищни имоти, където почти няма търсене, земеделската земя в Добруджа не само се предлага, но и се купува, а цените растат нагоре. „В началото на годината земеделските земи се продаваха като цени в порядъка 800 до 1 000 лева за декар. В момента цената на земята стигна 1 000-1 300 лева за декар," отбеляза Павлина Тодорова, брокер на недвижими имоти. „Епизодични сделки има, които не мога да кажа, че са постоянство при продажбата на 1 400-1 500 лева, но това са сделки, които касаят имоти, разположени в близост до земеделска земя на собственик и той желае да се окрупни." Друга особеност на пазара е, че преди време висока цена се даваше за по-големи парцели. „Няма значение дали е 3 декара, дали е 100 декара. Предмет на сделки са малките, неокрупнените парцели," казва нотариус Юлиян Димитров. Специалистите казват, че има и опити за декар земя да се искат и 2 000 лева, но такава цена няма кой да даде, поне засега. „Не е нормално цената на земята да расте повече, защото поземлената рента, която изплащат арендаторите варира между 60-75 лева на декар," смята Димитров.

Въпреки добрата рента обаче продажби има и то най-вече от собственици, които са изпаднали в безизходица, не могат да си обслужват банковите заеми или трябва да изпратят деца в училище. Новата тенденция при купувачите е, че земя търсят не само земеделските производители, но и такива, които искат сигурност за спестяванията си.

нагоре


 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0855