НЕДВИЖИМИ ИМОТИ, АПАРТАМЕНТИ, КЪЩИ, ВИЛИ, ПАРЦЕЛИ, Real Estates in the Varna, Bulgaria, Недвижимости в Болгарии от строителей и риэлторов

 

 
Рейтинг: 3.00
(1218)
НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
About us
Varna city


Apartments / Апартаменти Публикации за имоти Welcome to Bulgaria

Публикации за имоти / Цените на имотите в Норвегия удариха рекордни нива

Цените на имотите в Норвегия удариха рекордни нива
04.09.12 14:56

Автор: investor.bg


Ръстът на жилищните цени и кредитирането в страната пораждат опасения от имотен балон

Цените на имотите в Норвегия са достигнали нов рекорд през юли на фона на ускорения ръст на кредитирането. Това накара някои експерти да се запитат дали пазарът не върви към балон. Други пък погледнаха на повишението като на признак, че икономиката на страната продължава да устоява на дълговите проблеми в Европа. През юли цените на жилищата в Норвегия са нараснали с 8,1% на годишна база, а кредитите на домакинствата са се увеличили със 7,2%. 

И двата показателя са доста над очаквания годишен ръст на заплатите от около 4% и са индикация за нарастващата задлъжнялост на хората. Норвежките семейства са сред най-задлъжнелите в света, като съотношението между дълговете и доходите им е около 200% - над два пъти повече, отколкото в Германия, и с една трета над пика в САЩ преди финансовата криза. МВФ, ОИСР и Федералният резерв във Сан Франциско вече излязоха с предупреждения тази година за издуващ се жилищен балон в Норвегия. МВФ дори заяви, че жилищата в страната може би са надценени с до 20%, което създава най-сериозния риск за един от икономическите отличници на Европа.
Основната причина за поскъпването на имотите са изключително ниските лихви, поддържани от централната банка в опит да предотврати твърде бързо поскъпване на кроната, което би навредило на конкурентоспособността на износа на страната. Бързата имиграция, по-слабото строителство на жилища и процъфтяващият петролен сектор, на който се пада една пета от икономиката на Норвегия, също са сред факторите, предизвикващи балона.

Норвегия няма външен дълг, няма бюдетен дефицит, безработицата е много ниска (около 3%), а през второто тримесечие икономиката й отбеляза годишен растеж от 5%. 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1546