НЕДВИЖИМИ ИМОТИ, АПАРТАМЕНТИ, КЪЩИ, ВИЛИ, ПАРЦЕЛИ, Real Estates in the Varna, Bulgaria, Недвижимости в Болгарии от строителей и риэлторов

 

 
Рейтинг: 3.00
(1218)
НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
About us
Varna city


Apartments / Апартаменти Публикации за имоти Welcome to Bulgaria

Публикации за имоти / Пазарът на имоти в Оман, вероятно ще се либерализира още

Пазарът на имоти в Оман, вероятно ще се либерализира още
29.09.16 14:36

Автор: Р. Караджов
Пазарът на имоти в Оман, вероятно ще се либерализира ощеПазарът на недвижими имоти в Оман се движи основно от пребиваващите и купуващи имоти в страната чужденци


Отварянето на пазара на недвижими имоти в Оман за чужденци започна през 2002 г., като част от плана Vision 2020, който имаше за цел да разнообрази икономическата база в Оман и да намали зависимостта от приходите от петрол. През декември 2002 г. гражданите от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC), Саудитска Арабия, Бахрейн, Кувейт, ОАЕ и Катар, придобиха право на собствено недвижимо имущество за жилищни или инвестиционни цели в страната.

През февруари 2006 г. другите националности също получиха правото да притежават недвижими имоти, но само в Интегрираните туристически комплекси (ITC). При сегашните закони, задграничните собственици на имоти в Оман, автоматично получават права за пребиваване за тях и техните семейства, когато купуват имот в определените за развития ITC.

Обемът на сделките с имоти се увеличи през първите месеци на 2016 в сравнение с година по-рано, но в пари, търгуваните стойност на имоти намаля с 43.84% и търсенето е вече в по-ниски класове имоти. Отскоро правителството обмисля и отварянето на повече области за чуждестранните купувачи на имоти. Препоръчваните реформи включват и разпределяне на специални зони, където чужденци да купуват имоти на по-ниски цени, в сравнение с туристическите комплекси, където цените значително се разраснаха.Началната цена на луксозните жилища в Оман в подобни комплекси започват средно от $ 124 700 за едностаен, но по-луксозните такива са с цени до $ 311 780, а 5-стаен мезонет може да се купи и срещу $ 3 377 500. Въпреки това обаче има проблем, тъй като свободните имоти за продажба в ITC комплексите в момента са почти изчерпани. Въпреки, че имотната криза започнала през началото на 2008 г. доведе до известен спад в цените с 18.42%, тези имоти остават в търсенето поради техния изключителен дизайн и околна инфраструктура която включва яхтени пристанища, игрища за голф и други.

Причината чужденците да оказват силно влияние на местния имотен пазар е тяхната многочисленост. По данни за първото полугодие на 2016 година техният брой е над 2 млн. души., като за около 2 години са се увеличили с около 300 000 човека, според данните на Националния център за статистика и информация. Силен стимул за покачване на цените е и миграцията към султаната. Чужденците съставляват почти 90% от всички работници в частния сектор на Оман. Населението на Оман се състои от 57% местни и 43% емигранти.

Освен непрекъснат интерес на чужденци към ITC има и значителен от местните предимно по-млади оманци които са добре образовани и често са нетърпеливи да създадат собствени инвестиционни портфейли купувайки дялове или имоти, но предимно в централните градски части. В търговската част на Мускат цената на едностаен апартамент е около $ 77 942, а в луксозните части на града между $ 98 000 и $ 120 000.

Стимул за покупката на имоти от местните е ниския плосък данък от 3% върху наемите. Няма данъци върху капиталовите печалби, реализирани от частни лица, освен ако не са получени от бизнес или професионална дейност, а капиталовите печалби, получени от търговска или стопанска дейност (компании) се облагат с единна ставка от 12%. Разходите по покупка или продажба на имоти също са сравнително ниски в рамките на 3% държавна такса.

Има обаче и ограничения които да защитят наемателите. С приет през 2008 г. закон, наемът може да се качва с не повече от 7% годишно, като законът брани и наемателите от изгонване преди изтичане на договорът, които е минимален за жилищни имоти от 4 години, а за търговски помещение от 7 години. В момента наемите продължават да слизат - тенденция започнала през 2014 г. От 2006 г. е разрешено на банките да отпускат ипотечни кредити, като лихвения процент в момента е между 4% до 6%.

Петролът и газта и са равни на около 26.4% от БВП през 2015 г., възлизат на 78.7% от общите приходи на правителството и около 52.1% от целия износ през 2015 г. Съгласно 9-тия петилетен план (2016-2020 г., нямам представа защо е 4 години), правителството на Оман се фокусира върху социалното и регионално развитие, икономическата диверсификация, благосъстоянието, повишаване на социални придобивки и стимулирането на частния сектор в страната.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1981