НЕДВИЖИМИ ИМОТИ, АПАРТАМЕНТИ, КЪЩИ, ВИЛИ, ПАРЦЕЛИ, Real Estates in the Varna, Bulgaria, Недвижимости в Болгарии от строителей и риэлторов

 

 
Рейтинг: 3.00
(1218)
НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
About us
Varna city


Apartments / Апартаменти Публикации за имоти Welcome to Bulgaria

Публикации за имоти / Пазарът на имоти в Афганистан

Пазарът на имоти в Афганистан
14.10.17 17:21

Автор: fakti.bg/imoti

Пазарът на имоти в АфганистанЗа да се получи официално разрешение за строителство в Кабул, е необходима поне 1 година, а цената, която трябва да платиинвеститора е близо 80% от стойността на обекта

Населението на Афганистан наброява почти 30 милиона, а близо 1/3 от тях живеят на ръба на бедността. През 2016-а Афганистан зае 23-то място в класацията на Global Finance Magazine на най-бедните страни на планетата и 7-мо място сред най-корумпираните държави според класацията на Transparency International. Докато войната продължава, местното население в големите градове отчаяно се стреми да води един нормален живот, но пазарът на недвижими имоти в Кабул не би могъл да бъде оприличен като перспективен за инвеститорите.

Близо 70% от жилищата в Афганистан са построени незаконно, с което страната се приближава до Хаити и други държави с огромна и бавна бюрокрация. За да се получи официално разрешение за строителство в Кабул, е необходима поне 1 година, а цената, която трябва да платиинвеститора е близо 80% от стойността на обекта. В Кандахар е ''по-бързо и по-евтино''. Около 3 месеца и 28% от цената на инвестицията вимота отива за бюрокрацията. Като цяло, за да получат разрешение за строеж на предприемачите ще им струва 2 пъти по-скъпо, от която и да е било друга държава в региона.Световната банка, която е проучила воденето на бизнес в 5 от провинциите на Афганистан - Кабул, Балх, Херат, Нангархар и Кандахар, е изчислила, че регистрирането на имот след покупка в Кабул, отнема средно 8 месеца и струва около 5% от цената на сделката с имота. В Афганистан няма кадастрална система и около 80% от сделките се сключват неофициално, без каквито и да било документи, които да удостоверят правото на собственост на продавача. Един парцел често принадлежи едновременно на няколко собственика, а местните съдилища (както в България), често не са в състояние ефективно да решат подобен спор. Пазарът на недвижими имоти е слабо регулиран, законите са непълни, неясни и противоречиви, бюрокрацията голяма, а юристите, които работят с недвижими имоти, не притежават необходимата компетентност. През 2016 г. властите започнаха борба с проблемите свързани с нелегалните постройки и вече е пуснат пилотен проект за регистрация на обектите, които са незаконно построени в Кабул от 2001 г. досега. Ако той покаже добри резултати, властите планират да реализират подобна инициатива и в други региони на страната, но най-вероятно това ще доведе до още повече корупция и изнудване, вместо да се реши проблема. Икономическата и социална криза задълбочава неравенството, което на свои ред създава благоприятна почва за разпространение на корупция и прането на пари поне за следващите 15 години. 

През 2010 г. чуждестранната помощ е била в размер на 97% от БВП на Афганистан. НАТО и страните донорки раздаваха щедро пари. По официални данни, става дума инвестиции в размер от $ 2 до $ 10 млрд. на година. Така например, през 2005 г. в Кабул е продължавал строителния бум, по време на който са били построени много на брой апартаменти в луксозния сегмент за чуждестранни, специалисти, работници на посолства, юристи и правителствени чиновници. Но през 2012 г. коалицията на НАТО обявява решението си да напусне Афганистан. Редица имотни проекти са замразени, а цените на недвижимите имоти в Кабул за няколко месеца се срива между 30% и 50%. Инвестиционната привлекателност към страната рязко е намаляла. Въпреки това има някакво търсене, защото в периода 2004 - 2017 г. населението на Афганистан е нараснало с почти 40 %, а за последните 5 г. населението на Кабул се е увеличило от 3.2 млн. на 4 млн. Към Кабул се насочват много от хората от селските райони с надеждата да намерят работа и да имат по-безопасен живот. По данни на Министерство на градското развитие и жилищното строителство на Афганистан годишно са необходими 500 000 жилища.

В момента цените на имотите се движат в центъра на Кабул между $ 650 за м2 и $ 1500 за м2, а в покрайнините на столицата от $ 300 до $ 600. Наемът на едностаен апартамент е е от $ 50 до $ 300 на месец, но продължаващият конфликт в Афганистан увеличава вероятността и следващото поколение афганистанци да повтори съдбата на своите родители. Днес много деца не ходят на училище, а много от семействата напускат домовете си в търсене на безопасно убежище.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0957